10 d’abril 2007Val la pena mirar aquest reportatge. Tant si ets dels uns com si ets dels altres, val la pena mirar-lo.

A mi m'ha servit per veure que la realitat sempre es pot retallar de manera que et sigui afí. Que ja ho sabia, però m'ha servit per veure-ho palesament.

A més a més, el que fan aquesta mena de reportatges és fracturar més la societat en el sentit que ara a Madrid es pensen que els catalans som més dimonis que el que es pensaven abans perquè no permetem que els nens aprenguin castellà i perquè obliguem als comerços a posar els rètols en la nostra llengua, cosa que denota clarament que tots els catalans som fills de satanàs perquè a cap home o dona de bé se li acudiria mai de mai demanar una cosa escrita en la seva llengua. I a Catalunya, el fet que hagi arribat aquest reportatge el que fa és crear més adeptes al nacionalisme català i a l'independentisme perquè obre els ulls dels catalans que encara els tenien tancats a una sèrie de fets que es produeixen més enllà de les fronteres dels Països Catalans.

Resumint, pels madrilenys aquest reportatge serveix per pensar malament de Catalunya i pels catalans serveix per pensar malament d'Espanya.

Sense anar més lluny, aquest matí la meva mare m'ha dit que es convertia a l'independentisme després de veure aquest reportatge per TV3, que es veu que el programa del Cuní també se n'ha fet ressò.


De la notícia publicada a La Vanguardia, un dels 41 comentaris que hi ha fins ara:
Telemadrid emite un reportaje para demostrar que el castellano está discriminado en Catalunya
10/04/2007 - 18:56 horas - salvemostelemadrid.con (1) - Madrid
Sóc un treballador de Telemadrid, i aquest documental és indignant. És una mostra mes dels problemes que tenim dintre. Redactores desplazados por no pensar de forma afín a la Dirección. Los trabajadores llevamos tiempo soportando a una Dirección reaccionaria, con movilizaciones y huelgas que, de momento, han acabado con 2 trabajadores sancionados de empleo y sueldo, y un despedido. Hace 15 días estuvimos en el Parlamento Europeo como peticionarios de una denuncia por Manipulación Informativa.


I per situar-vos una mica en el que diu aquest comentari, podeu mirar això:Una nota més sobre el reportatge dels ciutadans de segona. Cap al minut 35 ens donen una estadística sobre la gent que sap català; diu que el 94% dels residents a Catalunya entén el català, més d'un 70% és capaç de llegir-lo i parlar-lo i quasi un 50% és capaç d'escriure'l. Bé, jo no crec que siguin les mateixes estadístiques que es podrien tenir sobre el rus a Rússia (per posar un exemple), em sembla que un 50% d'incapaços d'escriure el rus a Rússia seria una dada força preocupant, però el que més m'ha cridat l'atenció d'aquesta estadística és que en cap moment la contraposen amb els percentatges de residents a Catalunya que entenen, llegeixen, parlen o escriuen el castellà. Potser hauria estat una bona dada per comparar i decidir quins són els ciutadans de segona.

2 comentaris:

roger ha dit...

molt bons els escrits i les observacions.
si tothom tingues aquesta visio.....

Trena ha dit...

Roger, em sembla que "gràcies" a comportaments com els que es mostren en aquest documental cada vegada hi ha més gent que té aquesta visió, i l'exemple és la meva mare, per això jo també penso que se n'ha de fer difusió.

Gràcies :)